Blank lack och mullrande motorer

Ett stort test över bilhandeln i Sverige visas att äldre och pensionärer föredrar att köpa ny bil, medan yngre väljer begagnade bilar – varför det är på det här viset tror man bero på en oro hos de äldre att en ny bil är säkrare att köpa än vad en begagnad är, vilket inte alls stämmer i dagsläget.

En undersökning om hur svenskarna väljer att köpa bil som gjort på uppdrag av en bilhandlare visar att det skiljer sig vilken typ av bil man väljer beroende på i vilken ålder man är i. äldre föredrar att köpa sprillans nya bilar från bilkedjorna medan yngre generationen hellre köper begagnad bil och vad detta beror på är av okunskap hos de äldre tror bilhandlaren bakom undersökningen. Till Vi bilägare säger en talesperson för bilhandlaren att han tror att det beror på att äldre ofta har en uppfattning om att ett begagnat köp är osäkrare än ett nytt, vilket faktiskt inte stämmer. Idag är handeln med begagnade bilar inte begränsad till några få aktörer och det finns massor av privatpersoner som också säljer sina bilar. Men den främsta skillnaden idag mot förr är att lagstiftningen rörande begagnade är långt mer utvecklad och på konsumentens sida mot förr – det är alltså knappt någon skillnad i skydd om du köper bytt eller gammalt, snarare är det bara billigare att köpa begagnat och även bättre för miljön.

Så gick undersökningen till

I tidningen Vi bilägare berättar man om hur undersökningen gått till. De tillfrågade var i blandade åldrar och man frågade totalt tusen personer med körkort i ett urval som motsvarar svenska folket gällande kön, ålder och bostadsområde. De unga i åldrarna 25 till 34 år visade sig vara mest positivt inställda för begagnade bilar. De äldre i åldern 65 år och uppåt sa dock att det var osannolikt att de skulle välja begagnat. Varför unga är så positiva har främst med prislappen att göra och att en ny bils värde sjunker så fort vilket gör det ologiskt att välja en sådan då de dessutom är dyrare.

Stäng meny