Blank lack och mullrande motorer

Extraljus på bilen gör att föraren ser mycket mer när denne åker på mörka vägar. Men ljusen måste monteras och dessutom finns det en del regler man måste följa.

När du köper ett par extraljus från Extraljuskungen eller liknande följer det ofta med monteringsinstruktioner. Men om du vill sätta ljusen på annat sätt kan det bli lite svårare. Vet du vilka regler som gäller för extraljusen? Det får du reda på här.

Montera på extraljusen

Om du inte vill montera extraljus själv är det allra enklast att lämna in bilen till en verkstad. Beroende på hur komplicerad montering är kan kostnaden variera. Men om du känner sig osäker kan det vara värt pengarna. När du köper extraljus finns det också färdiga monteringssatser för de flesta bilmodeller. I dem ingår reläer, säkringar, sladdar med mera. När ljusen sedan ska sättas fast måste de sitta ordentligt. Om de sitter löst blir de inte funktionella. De kan störa och dessutom håller inte lamporna lika länge.

När ljusen är monterade måste du också se till att de ställs in rätt. Om så inte sker kan ljuset blända och du kan också få en felaktig ljusbild som lurar ögat.

Regler som gäller för extraljus på personbil

Extraljus på personbilar har varit populära under flera år. Till en början fanns det inga regler för ljusen och då kunde de se ut lite hur som helst. I dag har det dock förändrats och Transportstyrelsen har satt upp specifika regler just för extraljus. Det handlar till exempel om att all belysning måste vara E-märkt om den sitter på bilen. Ljuset ska också kunna justeras. Om du kopplar in en helljusstrålkastare måste den slockna omedelbart, samtidigt med helljuset när du bländar av till halvljus.

Det finns också regler som säger att extraljusen inte får täcka bilens originallampor och de kan inte heller ersätta bilens vanliga ljus. Det finns också färgregler att rätta sig efter när det gäller extraljusen och de får inte heller vara extremt bländande.

Fördelar med extraljus

Om du kör mycket i mörker eller på skogsvägar är extraljus en mycket bra investering. Du både ser och syns bättre. Du kan upptäcka vilt fortare och dessutom får du större överblick över vägen.

Stäng meny