Blank lack och mullrande motorer

I Sverige skiljer sig årstiderna om rejält och om man inte rustar bilen efter säsong är man inte enbart en trafikfara, utan man begår även ett brott. Det finns regler som styr när, var och hur man får använda sig av vinter- respektive sommardäck. Det här är vad som gäller. 

Det är inte lätt att hålla reda på alla regler gällande vilka däck man ska användas och när man får använda dem. Det finns sommardäck, vinterdäck, allrounddäck och dubbdäck. Vilket som är säkrast och som får användas skapar lätt huvudbry om man inte är insatt.

Datum att komma ihåg

För att hålla reda på vilka däck som ska sitta på bilen just nu finns det två huvudsakliga kriterier att förhålla sig till. Det kanske allra mest självklara är att kolla ut genom fönstret för att se om det råder vinterväglag ute. Med vinterväglag menas att det är snö, is eller frost på vägen. Är det så bör du låta bilen stå inne eller byta däck innan du ger dig ut på vägarna. Vinterdäck förknippar de flesta med dubbdäck och för dessa finns det ett par datum att komma ihåg, detta eftersom det endast mellan 1 oktober till och med 15 april man får ha såna däck.

Det finns även däck som får användas året runt, de är ofta grövre mönstrade men saknar dubbar. Dessa däck är gjorda för att fungera både sommar som vinter, men eftersom de saknar dubbar kan det vara svårare att få grepp på en isig vägbana. Även för sommardäck finns det en del information att ha koll på, bland annat vad som gäller för släpvagn och mönsterdjup.

Stäng meny