Blank lack och mullrande motorer

Då var det snart dags för den årliga högtidsceremonin: att byta från vinterdäck till sommardäck. Det är en vanlig missuppfattning att sommardäck inte behöver vara lika ”bra” som vinterdäck, men tvärtom är alla däck du kör med avgörande för hur säker din bil är. Du ska aldrig rucka på kvaliteten utan bara välja återförsäljare med välkända, etablerade märken.

I den här länken kan du klicka dig vidare för att läsa om Däck365s erbjudanden om sommardäck som du kan beställa online, som vi starkt kan rekommendera: https://www.dack365.se/sommardack/dack de har nämligen bara däck från välkända leverantörer och du kan vara säker på att du hittar däck av rätt kaliber hos dem. Dessutom är tjänsten mycket smidig.

Sommardäck redo 31 mars

Eftersom sommardäck har sämre grepp på marken än vad vinterdäck har rekommenderas man inte att skynda sig med att bytta till sommardäck. Enligt lag går det bra att köra med dubbdäck fram till 15 april, men lagen säger också att du ska ha vinterdäck om vinterväglag råder fram till 31 mars. Du får köra med vinterdäck även på sommaren, även om det är onödigt. Är det halt och yvigt vårväder kan du lika gärna vänta en stund med att byta ut däcken tills vädret ligger stadigt över 5 plusgrader på natten. Då minskar du risken för att köra med sommardäck på frostig och isigt väglag.

Ett tips är att jämföra priser på olika sommardäck och läsa olika bäst-i-test-guider. Det kan nämligen vara stor skillnad i priset, även om kvaliteten inte behöver vara bättre på dyrare däck. En sak du ändå kan tänka på är att lägga lite extra på bra och fina däck. Det är bevisat att bilar som kör med bättre däck både fram och bak på bilen helt enkelt är säkrare. Varför ta risken?

Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 mm. Rekommendationen är dock minst 3 mm.

Och ja: du kan byta sommardäck själv.

Stäng meny