Blank lack och mullrande motorer

Såhär i stundande studenttider är presentköpet till konfirmanden något många nära och kära funderar kring. En bil kan vara den optimala studentpresenten, men det gäller att vara medveten om alla tillkommande faktorer. I det här fallet skulle det vara konfirmandens första bil i livet och det är därför av stor vikt att tänka till lite extra inför bilköpet.

Att ge bort en bil i studentpresent till en ung student är ingen dum idé. Om inte körkortet redan är taget kommer det utan tvekan att bli en morot att övningsköra i sin egna bil. Att köpa en helt splittrans ny bil kan kännas lockande, men rent ekonomiskt finns det bättre alternativ. Satsa hellre på en begagnad bil i gott skick, som du antingen köper via bilhandlare eller av en privatperson. Det är oftast lite billigare att köpa en bil privat, men å andra sidan ställer det mer krav på dig som köper bilen. En bil som köps i present kan dessutom enkelt piffas upp med snygga attiraljer för en billig peng, och då är sajten Fyndiq den optimala webbshoppen när det kommer till smarta och läckra tillbehör till bilen.

Underhåll och skatter

Det är av stor vikt att räkna ordentligt på bilköpet för att garantera att kostnader inte blir något problem. För att bilen ska kunna cirkulera fritt på våra svenska vägar gäller det att försäkring och skatter är betalda. När du köper en bil kan det vara bra att känna till de nya reglerna gällande bilutsläpp. Det så kallade bonus-malus systemet innebär att olika bilar omfattas av mindre eller större skattekostnader.

Bilar som omfattas av de nya miljöskatten för fordon:

  • Nya personbilar klass I samt II
    Lätta bussar (nya)
    Lätta lastbilar (nya)

Bilmoped – ett alternativ?

Under de senaste åren har den nya typen av elmoped blivit en stor hit och även en form av statuspryl bland svenska ungdomar. Det är dock ett dyrt alternativ; en mopedbil kan kosta upp till 200 000 kronor. För att köra mopedbil krävs inget körkort, men den som ger bort den här typen av ”bil” i present bör ändå vara medveten om att fordonet kommer köras bland vanlig trafik. I det långa loppet kan en begagnad bil trots allt vara en bättre samt säkrare investering som studentpresent.

Stäng meny